Babymassagecursus voor ouders

Babymassagecursus voor ouders

Direct naar praktische informatie

Lieve ouders,

Vanaf november ga ik babymassagecursussen aanbieden in Almkerk voor ouders die net een kindje hebben gekregen. In deze tekst leg ik beter uit wat de voordelen zijn van het masseren van jouw baby en hoe deze cursus eruit gaat zien.

Babymassage is wereldwijd in veel landen een traditie die van moeder op dochter wordt overgegeven. De grootste voordelen van babymassage zet ik hier op een rijtje:

  • Interactie: op een rustig moment van de dag echte één op één tijd tussen jou en je kindje. Liefdevolle aanraking biedt een grotere zekerheids- en vertrouwensband. Ook leren jij en je kindje elkaar beter begrijpen door verbale en non verbale communicatie, waardoor je beter in kunt spelen op wat jouw kindje nodig heeft.
  • Stimulatie: Door jouw kindje te masseren stimuleer je de spijsvertering, ademhaling, weerstand, het zenuw- en lymfatische stelsel, groei en spierkracht en het helpt zelfs bij de ontwikkeling van taal en coördinatie.
  • Verlichting: bij maag- en darmkrampjes, constipatie, spier spanning, doorkomende tandjes en psychische spanning biedt jij jouw kindje verlichting door hem/haar te masseren.
  • Ontspanning: zowel bij de ouder als bij het kindje komen ontspanningshormonen vrij door het masseren en gemasseerd worden. De Oxytocin en Serotonin verhoudingen worden verhoogd, terwijl stress wordt verlaagd. Zo ontspannen jullie samen.

De cursus wordt in groepsvorm gegeven met maximaal 3 ouder en kind duo’s. Naast masseren wordt er ook elke week tijdens de cursus tijd besteed aan onderwerpen zoals: “waarom huilen baby’s?”, “wat probeert mijn baby mij duidelijk te maken met zijn/haar lichaamstaal?” en “hoe ontstaan buikkrampjes en wat kan je er tegen doen?” Ik sta ook open voor onderwerpen die jij als ouder mee brengt en vindt het leuk als jij jouw ervaringen met ons wilt delen. Elke week wordt er ruim tijd ingedeeld waarin jij als ouder kunt discussiëren met andere ouders over verschillende onderwerpen. 

Tijdens deze cursus staan de baby’s centraal, zij maken deel uit van hoe de cursus zal verlopen. Elke baby zal zich wel een keer laten horen en/of gaan huilen, dat is helemaal niet erg. Jij als ouder bent de expert over jouw baby en voel je dan ook vrij om jouw kindje te verzorgen en/of voeden zoals je het thuis ook zou doen. Als jouw baby slaapt heb ik een pop klaar liggen zodat je de massagegrepen op de pop kunt oefenen om ze later thuis op jouw baby toe te passen.

Mijn naam is Laura Koning en ik ben geschoold door IAIM (International Association of Infant Massage) wat de grootste en oudste wereldwijde vereniging is die zich uitsluitend bezig houdt met babymassage. Deze stichting is meer dan 30 jaar actief in meer dan 40 landen wereldwijd.

Het doel van IAIM:

het bevorderen van verzorgende, liefdevolle aanraking en communicatie door middel van opleidingen, onderwijs en onderzoek zodat ouders, verzorgers en kinderen geliefd, gewaardeerd en gerespecteerd zijn in de hele wereldgemeenschap

Praktische informatie

De eerstvolgende cursus start op maandag 2 november om 10.00 uur.

De cursus is bedoeld voor ouder met baby’s van +/- 3 maanden* tot ze kunnen kruipen.

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 60 tot 90 minuten**.

Jullie krijgen een duidelijke handleiding mee.

De kosten voor de cursus bedragen €116,-

De kosten voor een privé cursus aan huis voor 4 bijeenkomsten van 60 tot 90 minuten bedragen €170,-

*baby’s kunnen al vanaf de geboorte gemasseerd worden, soms is dit ook beter omdat ze al eerder verlichting nodig hebben bij bijvoorbeeld buikkrampjes. De jongste baby die ik in de lessen heb gehad was 4 weken oud. De kans dat je baby slaapt tijdens de cursus is alleen groter als hij nog geen 3 maanden is. Als je het geen probleem vindt om tijdens de cursus een pop te masseren en thuis de geleerde technieken op je baby in praktijk te brengen ben je altijd welkom de cursus ook eerder bij te wonen 🙂

** Een cursus met baby’s is niet te plannen. Soms kan de cursus juist sneller of langzamer gaan afhankelijk van de stemmingen van de baby’s daarom is de duur van de cursus niet precies aangegeven.