Vergroot jouw eigenwaarde
Vergroot jouw eigenwaarde

Vergroot jouw eigenwaarde

Vergroot jouw eigenwaarde

Afgelopen dinsdag was het landelijke dag tegen pesten. Pesten komt vaak voor op scholen, maar ook in families, op werk en in het algemeen. Zonder teveel op het pesten zelf in te gaan, wil ik jullie meegeven dat pesten alleen werkt als degene die gepest wordt het zelf toelaat.

Pesten heeft veel te maken met het gevoel eigenwaarde, zowel van degene die pest als degene die gepest wordt. Degene die pest heeft een laag gevoel van eigenwaarde, want hij heeft het nodig andere naar beneden te halen om zichzelf beter te voelen. Degene die gepest wordt heeft ook een laag gevoel van eigenwaarde, want hij zet de mening van degene die pest hoger dan zijn eigen waarde.

Ook als pesten geen onderdeel van jouw leven is, kan het zijn dat jij je eigenwaarde wilt laten stijgen.

Eigenwaarde is puur van jezelf en heeft niks met een ander te maken. Als jij het nodig hebt om complimentjes te ontvangen om jezelf beter te voelen, dan kan het zijn dat je een moeilijk leven zal hebben. Natuurlijk zijn complimentjes leuk, maar als je ervan moet leven zal je wel veel mensen in je leven moeten pleasen om genoeg ‘’brandstof’’ te behouden.

Het enige dat echt belangrijk is om jouw eigenwaarde onaantastbaar te kunnen vergroten is het van binnen te weten dat jij waardevol bent, want dat ben je. Van onschatbare waarde.

Een simpele oefening die je het beste minstens één keer per dag op een rustig moment kan uitvoeren.

Ga rustig zitten, sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit om de ontspanning te vergroten.

Ga met jouw aandacht naar het gebied achter jouw borstbeen en denk aan een moment of een persoon die jouw geluk brengt. Voel de sensatie in jouw lichaam veranderen.

Wat verandert er bij jou? Misschien voel je wel een oplichtend gevoel, misschien voel je wat tintelen of voel je de energie stromen. Misschien voel je wel helemaal niks, ook dat is ook goed.

Wat je ook voelt, hou dit gevoel dan vast en verplaats jouw aandacht nu naar jezelf. Kijk met dit geluksgevoel naar jezelf en laat dit gevoel even op je inwerken.

Als je er klaar voor bent, geef jezelf dan een mooi compliment. Vertel jezelf bijvoorbeeld dat je mooi bent, dat wat jij doet goed is, dat je geweldig bent en probeer dit ook echt zo te voelen.

Vergroot de liefde naar jezelf in je hart en blijf in dit gevoel zolang als jij het fijn vindt of zolang als jij er tijd voor hebt. Als je voelt dat het genoeg is, open langzaam je ogen en kom weer rustig terug in je bewustzijn.


Houd dit gevoel langer vast door jezelf door de dag heen complimenten te geven. Misschien voelt het eerst als onecht of als een leugen, maar hoe vaker je het doet hoe meer je het gaat geloven dat jij waardevol bent. Want dat ben je echt.

Wat ook je eigenwaarde kan vergroten is het echt tijd nemen voor jezelf. Als wij ’s ochtends ons gezicht wassen en onze crème aanbrengen, doen we dit vaak snelsnel. Maar neem hier een keer echt de tijd voor. Het schijnt dat, als jij dagelijks 15 minuten echt de tijd neemt om jezelf liefdevol in te crèmen en dus liefdevol met jouw lichaam bezig bent, jouw eigenwaarde nog hoger stijgt.

Neem tijd voor jezelf en heb jezelf lief.

Lieve groetjes Laura