In Harmonie met de zon
In Harmonie met de zon

In Harmonie met de zon

In Harmonie met de zon

Al jaren is ons verteld dat de zon slecht voor ons is. Al toen ik nog in Weidum in een restaurant werkte, vertelde mijn baas al dat ze een Sun block factor 50 voor haar hele gezin had gebruikt, het maakte hen wel wit, maar in ieder geval waren ze beschermd tegen de zon. Want we geloofde dat de zon slecht voor ons was, hij verbrand, hij veroudert, hij droogt uit, daarom moest je hem zo veel mogelijk vermeiden. Als je dan echt de zon in moest, ging je toch zeker niet zonder Sun block?

Maar we weten ook dat er zonder zon geen leven mogelijk is. De zon schenkt ons de levensenergie. De zon laat de mooiste bloemen bloeien. De meest sappige vruchten komen van bomen die het langst in de zon hebben gestaan. De beste wijnen worden gemaakt van druiven die zo laat mogelijk geoogst zijn zodat ze nog zoveel mogelijk zonlicht in zich op konden nemen.

Dus hoe zorgen wij dat wij ook deze levensenergie in volle teugen in ons op kunnen nemen, zonder dat we te veel verbranden? Hiervoor moet je in harmonie met de zon gaan leven. In een juiste balans en deze zoveel mogelijk opbouwen. Uiteindelijk zal je dan niet meer/minder verbranden en zal jij je juist vitaler en beter gaan voelen vol nieuwe energie.

Vroeg de zon in

Het belangrijkste hierin is niet pas de zon ingaan als hij op zijn sterkst is. Als wij dit doen, is ons lichaam niet voorbereid op de sterkte van de zon, hierdoor verbranden wij sneller en wordt onze huid juist beschadigd. Het beste is om bij het eerste licht van de dag al naar buiten te gaan. Zonder lenzen of bril, omdat je zo het echte licht in je ogen krijgt. Sungazers zouden zeggen dat je bij het allereerste licht juist in de zon moet kijken, maar voor je dit doet zoek hier eerst de juiste informatie over 😉

Een bril of lenzen zouden het echte licht blokkeren, daarom kan je deze het beste even op het nachtkastje laten liggen of in ieder geval afdoen als je buiten bent. Doordat je het echte licht binnen krijgt, wordt jouw lichaam voorbereid op de kracht van de zon en zal jouw lichaam minder gaan verbranden.

Geen zonnebril  

Zonnebrillen houden jouw lichaam voor de gek. Ze zeggen je dat het buiten helemaal niet zo zonnig is en dat jouw lichaam zich niet aan de zon hoeft aan te passen. Jouw ogen zijn eigenlijk de graadmeters van hoe veel de zon schijnt en jouw lichaam is zeer goed in staat zich aan de zon aan te passen, maar dan moet deze wel weten dat het buiten echt zonnig is. Daarom dus niet (te veel) met zonnebrillen op lopen, want daardoor kan je dus sneller verbranden.

Pas op met omega 6 oliën

De gemiddelde inname van omega 6 oliën is sterk verhoogd in de westerse landen. Plantaardige oliën, die vol omega 6 zitten, worden bijna in alle bewerkte voedselproducten verwerkt. Daarnaast koken we meestal ook nog in plantaardige oliën. Omega 6 in eigen lichaam heeft echter het effect om sneller te oxideren. Daardoor kan je sneller gaan verbranden en kunnen andere ziektes tot stand komen. Eet dus zoveel mogelijk voeding zonder omega 6 oliën. Daar hebben we in de meeste gevallen toch al genoeg van.

Bouw je zoninname op

Mensen die zo licht zijn als ik, kunnen meestal niet zo lang in de zon zitten. Toch hebben we het hele spectrum aan zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Dit betekent dat we ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds in de zon zouden moeten zitten. Kijk hoe lang jij in de zon kan zitten en probeer dit niet te overschrijden. Als je elke dag in de zon zit zal je meer aan de zon wennen, waardoor je langer in de zon kan blijven zitten, waardoor je weer meer vitamine D aanmaakt.

Vermeid chemische zonnebrandproducten

Om jezelf te beschermen tegen de zon, bestaan er verschillende zonnebrandcrèmes. Op dit moment zijn er 2 soorten filters die nodig zijn om ons te kunnen beschermen tegen UV-stralingen. Aan de ene kant heb je de Chemische filters en aan de andere kant de minerale filters.

Chemische filters komen tot diep in de huid en zorgen daar voor een chemische reactie tussen de UV-stralingen en de chemische inhoud stoffen van het filter. Deze chemische reactie geeft extra warmte af en kan leiden tot ‘’allergie’’. Zonneallergie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door deze reactie en niet per se door de zon. De zon is juist gezond voor ons. Mensen met zonneallergie kunnen met de Sun Harmony producten meestal wel langer in de zon blijven.

Minerale filters leggen een laagje op de huid waardoor de UV-stralingen weerkaatst worden. Hierdoor worden UV-stralingen niet opgenomen in de huid. Chemische UV-filters hebben alleen het effect dat je door de mineralen die erin zitten een zilveren of witte glans over je huid krijgt door de stoffen de mineralen die op je huid blijven liggen.

Zelf gebruik ik het liefst helemaal geen zonnebrandcrèmes, maar als ik langer de zon in ga gebruik ik het liefste de Sun Harmony producten van Pharmos Natur die naast pure natuurlijke ingrediënten ook nog een mooi verhaal hebben en ze ook het regenwoud helpen te blijven bestaan.

Uit de zon gaan

Heb je lang genoeg in de zon gezeten? Weet wanneer je jezelf weer moet bedekken of de schaduw op moet zoeken. Vindt de juiste balans tussen zon en geen zon. Vermijd hevige verbrandingen ten aller tijde. Ben je toch verbrand? De bodylotion van Pharmos Natur is tot 80% gevuld met Aloë Vera. Aloë Vera is een van de bekendste en best werkende planten tegen zonnebrand. Of boek een S.O.S. after sun behandeling.

Lieve groetjes Laura Koning