Ik zou echt nooit kunnen slapen tijdens een massage..
Ik zou echt nooit kunnen slapen tijdens een massage..

Ik zou echt nooit kunnen slapen tijdens een massage..

“Ik snap niet waarom mensen in slaap vallen tijdens een massage” zei een man ooit tegen mij tijdens een massage.

Het was toen ik tijdens mijn werk in Joure aan het masseren was, waar één grote kamer in 4 massageruimtes verdeeld werd door middel van poortjes en gordijnen. Je kon alles horen wat er bij de buren afspeelde en daardoor hoorden wij de persoon naast ons luid snurken.

We spraken wat over in slaap vallen tijdens massages. Dat dat niet hoeft, maar dat het ook helemaal niet erg is als het wel gebeurt. Tijdens diepe ontspanning gaan jouw hersenen namelijk Alfa-golven produceren en die zijn helend voor lichaam en geest.

Dag en nacht zenden onze hersenen verschillende soorten hersengolven uit. Een goede balans van die golven is erg belangrijk voor het goed functioneren van de mens. Tegenwoordig zijn we constant gefocust. We moeten dit nog afmaken, we willen weten wat er daar gebeurd, wat er speelt, wat er te zien is,… We zijn klaar om te “vechten of vluchten” en als we dan eens in een verveelmoment terecht komen, kijken we snel weer op onze telefoon om nog langer in die status te blijven, de Bèta-status.

Doordat we steeds meer in de Bèta-status verkeren, raken mensen overspannen. De kans om een burn-out te krijgen wordt elk jaar groter. De tekort aan Alfa-golven neemt toe, die juist ontstaan tijdens ontspanning. In de Alfa-status neemt ons lichaam de tijd om te herstellen, het aanwezige voedsel in het lichaam wordt dan verteerd, stress neemt af en we kunnen helderder nadenken.

In de Alfa-status wordt Bèta-endorfine gemaakt. Die zorgt ervoor dat onze stressbestendigheid groter wordt, dat we een voldaan gevoel krijgen en dat we beter in ons vel zitten. Ook wordt Serotonine aangemaakt, dit staat beter bekend als het “gelukshormoon” en helpt je positief te zijn en vergroot je weerstand. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat Serotonine kankercellen remt!

Naast alle andere voordelen van massage, is massage dus een hulpmiddel om in de Alfa-status te komen. Als je tijdens de massage afschakelt of in slaap valt, ben dan niet teleurgesteld. Jouw lichaam is er gewoon aan toe en helpt zichzelf te genezen. Jouw lichaam herstelt de hormoonwaardes en vermindert de stress die we opbouwen in het dagelijks leven.

“Ik zou in ieder geval nooit in slaap kunnen vallen tijdens een massage” zei hij nog, maar 5 minuten voor het einde van zijn massage werd de man wakker van zijn eigen gesnurk.