Fairtrade zou helemaal niet hip moeten zijn
Fairtrade zou helemaal niet hip moeten zijn

Fairtrade zou helemaal niet hip moeten zijn

Fairtrade zou helemaal niet hip moeten zijn

Iedereen heeft wel van Fairtrade gehoord. Er wordt volop mee geadverteerd en het is helemaal hip. Toch ben ik van mening dat het helemaal niet hip hoort te zijn. Niet omdat ik tegen Fairtrade ben, maar waarom is het een luxeproduct?

Hoe kan het zijn dat het een luxe is om mensen over de hele wereld niet uit te buiten? Hoe kan het zijn dat het een luxe is om mensen de kans te geven van hun loon te kunnen leven? Waarom is het een luxe om mensen genoeg geld te laten verdienen om hun kinderen naar school te laten gaan?

Ik snap het niet, want eigenlijk zou dit toch de basis moeten zijn? Het is een luxe om een zwembad in de tuin te hebben, maar niet om ’s avonds voldoende verdiend te hebben om eten op tafel te kunnen zetten?

Dit is een reden waarom ik werk met de producten van Pharmos Natur. Alle planten die door Pharmos Natur gebruikt worden, worden geteeld door boeren die als partners gezien worden. Een echte samenwerking tussen mensen die op gelijke hoogte met elkaar zakendoen.

Pharmos Natur neemt alleen datgene wat gemist kan worden, zodat de boeren er zelf ook nog genoeg van over houden. Als de planten een keer een moeilijker jaar hebben, gaan ze niet ergens anders kijken waar het nog vandaan gehaald kan worden, of de boer verplichten alles wat ze hebben te verkopen, maar dan is het er gewoon niet en zullen de producten waar deze plant in zit er gewoon tijdelijk even niet zijn. Pharmos Natur betaald de boeren 3x de marktwaarde (gemeten in 2020) die ze de mogelijkheid geven van hun inkomen te leven en hun kinderen naar school te kunnen sturen.

Pharmos Natur neemt de verantwoordelijkheid over wat zij nemen van mensen en natuur door voldoende terug te geven. Ze betalen voor de producten wat ze waard zijn, omdat de wens om iets te hebben nooit af mag doen van de waarde die het kost.

Dit en de hele filosofie van Pharmos Natur zorgt ervoor dat ik niet meer met andere producten kan werken. Er is namelijk in de wereld geen ander product, die ik ken, dat zo goed zorgt voor de planten, de boeren, de natuur, het klimaat. Zij zorgen voor “Holistic sustainability” holistische duurzaamheid die te vinden is in elke stap die de producten van zaadje tot eindproduct aflegt.

De prijzen zijn duurder dan we gewend zijn, maar prijzen die we gewend zijn zorgen er helaas niet voor dat de armere op deze wereld een goed leven kunnen leiden. Daarom zou Fairtrade niet hip moeten zijn, het zou de basis moeten zijn. De keuze om niet Fairtrade te produceren zou niet moeten bestaan. Naar mijn mening zou ik niet bij elk product dat ik koop moeten afvragen hoe eerlijk het geproduceerd is.

Toch is het een vraag die ook ik mezelf vaker zou moeten stellen. Ook ik koop niet 100% Fairtrade producten, maar als het op huidverzorging aan komt, smeer ik alleen nog maar met Pharmos Natur producten.

Lieve groetjes Laura

Wil je meer van dit soort berichten lezen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief