Als de kokosolie vloeibaar is, weet je dat het warm is!
Als de kokosolie vloeibaar is, weet je dat het warm is!

Als de kokosolie vloeibaar is, weet je dat het warm is!

Als de kokosolie vloeibaar is, weet je dat het warm is!

Toen ik afgelopen week mijn pot kokosolie pakte om een Lomi Lomi massage voor te bereiden, zag ik opeens dat de olie helemaal vloeibaar was. De normaal stevige witte massa was nu doorzichtig en vloeibaar. In Nederland is dit wat ongewoon, want kokosolie smelt op een temperatuur van 25˚C en onze huizen kunnen de hoge temperatuur meestal wel even buiten houden.

De vloeibare kokosolie deed mij even terug denken aan mijn reis naar Hawaii in 2015, waar de kokosolie in het appartement in Kihei constant vloeibaar was. Ongeacht de ventilators die de kamers wat meer lieten afkoelen, het was en bleef er warm. De warme temperatuur is daar wel heel aangenaam en niet zo benauwend als in Nederland. En als het echt te warm is, duik je toch gewoon even de oceaan in?!

Ik was maar een paar dagen in het warme kihei, want het grootste gedeelte van mijn tijd in Hawaii zat ik in Makawao. Hier heb ik mij soms wel afgevraagd of Hawaii wel echt zo lekker warm was. Binnen in de zaal, met de ramen open, had ik het daar soms tijdens de ochtend bijeenkomst gewoon koud. Daarbij regende het ook bijna elke ochtend. Met alleen zomerse kleding, was ik blij met de dekentjes die ze hadden.

De koude hield niet lang aan, want op het moment dat we elkaar gingen masseren, was alles al weer helemaal in orde. Het zachte getik van de regen hielp juist meer te ontspannen als je een massage kreeg en als jij zelf masseerde warmde je natuurlijk op door je inspanning. De technieken die ik in die zaal geleerd heb tijdens de Lomi Lomi cursus, hebben mijn massagestijl erg veranderd. Mijn technieken zijn vloeiender geworden dan ze al waren alsof ik een dans over het lichaam maak.

Zoals ze in Hawaii zeggen zijn er net zoveel Lomi Lomi stijlen als dat er Lomi Lomi masseurs zijn. Een van de bekendste vormen van deze Hawaiiaanse ontspanningsmassage is de Lomi Lomi Nui of tempelstijl genoemd. Tijdens deze massage wordt je hele lichaam in één vloeiende beweging gemasseerd alsof de oceaan met zijn golven over je lichaam danst. Het is een unieke ervaring die diepe ontspanning teweeg kan brengen omdat het je moeilijk gemaakt word de bewegingen te volgen. Toen ik een paar dagen geleden tijdens een Lomi Lomi behandeling mijn cliënt om liet draaien, zei die dat hij een paar keer was vergeten waar hij was, zo ontspannen voelde hij zich.

De muziek is natuurlijk ook aangepast om de ervaring compleet te maken. Haal de vakantie naar je toe. Je hoeft niet ver te reizen om een beetje Hawaii te ervaren, het kan gewoon in Almkerk en zelfs als het regent. Droom maar alvast weg met deze hawaiiaanse mele (muziek) van Keali’i Reichel, uit mijn Lomi Lomi afspeellijst.